Verdachte aangehouden voor bezit lachgas in Wolvega

WOLVEGA – De bestuurder van een personenauto is in de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart aangehouden voor onder meer het bezit van lachgas.

De politie kreeg de bewuste nacht een melding van overlast op het Pastorieplein in Wolvega. Aldaar troffen de agenten onder andere een voertuig aan met een inzittende die zich niet kon legitimeren. De bestuurder had geen rijbewijs op zak en kon ook geen ander geldig document overhandigen om zich te identificeren. Op basis hiervan is een fouillering toegepast.

Ook het voertuig van de bestuurder is doorzocht en tijdens het doorzoeken werden twee lachgas tanks aangetroffen. Dit in combinatie met het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs heeft de politie doen besluiten de bestuurder aan te houden. De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex in Leeuwarden. Het voertuig van de verdachte is in beslag genomen en nog eens grondig doorzocht op het politiebureau, hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Lachgas verboden sinds januari 2023

Met ingang van 1 januari 2023 is lachgas op lijst II van de Opiumwet geplaatst en is het lachgasverbod ingegaan. Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om lachgas voor recreatief gebruik binnen Nederland te vervoeren, te verkopen, te produceren of in bezit te hebben. Lachgas wordt niet alleen als recreatief roesmiddel gebruikt maar kent ook een aantal legale toepassingen. Deze oorspronkelijke toepassingen van lachgas blijven toegestaan. Het gaat hierbij om (dier)geneeskunde, medisch hulpmiddel, technische industrieën, horeca en voedingsmiddelenindustrie. Voor deze toepassingen geldt een ontheffing danwel een vergunning.

Vervoer van de tanks 

Het vervoer van drukhouders met lachgas valt onder de voorschriften van het ADR. Een distributeur van lachgas, ook de verkoper die lachgas aflevert bij zijn klanten, moet voor dit vervoer zijn opgeleid. De chauffeur van het gebruikte voertuig moet een ADR-certificaat voor bestuurders hebben. Eventuele bijrijders moeten een ADR-bewustwordingscursus hebben gevolgd. Daarnaast geldt de verplichting voor deze bedrijven om een ADR Veiligheidsadviseur aan te stellen. Dit kan een eigen medewerker zijn die hiervoor is opgeleid, maar ook een extern ingehuurde veiligheidsadviseur.

Tijdens het vervoer zelf zijn veel ADR-voorschriften van toepassing, waaronder:

  • Het aanwezig zijn van een vrachtbrief conform ADR;
  • Het vastzetten van de hele lading (dus niet alleen de drukhouders);
  • Het voeren van oranje ADR borden op de voertuigen;
  • Het aanwezig hebben van door het ADR voorgeschreven uitrusting in de voertuigen;
  • Het aanwezig hebben van ABC poederblussers;
  • Rijverbod door bebouwde kommen (m.u.v. voor laden en lossen);
  • Ventilatie van voertuigen.