Pas op voor Katya, Katerina of Kate: “het zijn bots”

ALGEMEEN – De dames die in de titel staan hebben allemaal dezelfde wens: ze willen je volgen op Instagram. Gewapend met soms pikante profielfoto’s hopen oplichters zo dat je op een link klikt die je brengt naar bijvoorbeeld een neppe datingsite.

Wie of wat zit erachter de accounts?
Want de grote vraag is natuurlijk wie er achter deze accounts zitten. Dat Katya, Katerina en Kate niet allemaal echte modellen zijn die gewoon graag vrienden met je willen worden, is wel duidelijk. Het zijn geen mensen, maar bots: accounts die vanaf een computer worden aangestuurd. Daar zitten dan weer oplichters achter, die kunnen overal ter wereld vandaan komen. De profielen zijn nep, net als de foto’s die ze delen op hun account. Die foto’s stelen de criminelen vaak van echte accounts of van internet.

Wat is het doel van de oplichters?
Waarom willen ze vrienden met je worden? Een belangrijk doel: Dat je de story’s bekijkt van de accounts. Daar kun je dan op een link drukken die naar een website leidt waar je wordt opgelicht. Het gaat dan vaak om neppe datingwebsites waar honderden vrouwen zich aanbieden voor seks. Zodra je op die website komt, krijg je binnen een paar minuten tientallen chatverzoeken van deze ‘vrouwen’, ofwel bots. Om met ze te kunnen praten moet je 1 dollar betalen. Wat je dan niet makkelijk ziet of doorhebt, is dat je gelijk aan een duur abonnement vastzit dat lastig op te zeggen is.

Niet iedereen zal gelijk doorhebben dat het hierbij gaat om neppe accounts, waardoor je het vriendschapsverzoek misschien aanvankelijk accepteert. Wat gebeurt er dan? Niet zo veel. Het is wel verstandiger om de volgverzoeken niet te accepteren, maar je loopt niet gelijk gevaar als je dat hebt gedaan. Je nodigt de criminelen wel uit om contact met je op te nemen natuurlijk.